Fonds voor kunst en cultuur in NSPD gebied vanaf 1 november opengesteld

 

Naast het ontwikkelen van broedplaatsen in de gemeenten Borsele, Terneuzen en Vlissingen, en het kunst- en cultuuronderwijs in Zeeland is het regionale fonds één van de drie cultuursporen die binnen de Regio Deal zijn uitgewerkt. En nu is het zover! Vanaf 1 november t/m 31 december 2024 kunnen culturele en erfgoedorganisaties en zzp’ers een  indienen voor de nieuwe subsidieregeling ‘Cultuurversterking en cultuurinnovatie in de regio NSPD’. In totaal is er € 1,6 miljoen beschikbaar. In deze eerste  is er € 321.000, – beschikbaar.

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat: “Na de subsidieregeling Impuls Jongerencultuur is dit weer een mooie, nieuwe regeling voor de cultuur en erfgoed sector in Zeeland, mede mogelijk gemaakt door de Regio Deal en in goede afstemming met de Cultural Board. Ik hoor in mijn gesprekken met de sector veel goede ideeën. Ik hoop dat deze regeling kan bijdragen aan de uitvoering daarvan.”

 

Investeren in een gebied met veel potentie voor Zeeland

Het North Sea Port District is een internationaal havengebied en een belangrijke motor voor Zeeland. Een krachtig en kansrijk gebied dus.
Het NSPD strekt zich uit van Vlissingen en Borsele in het noorden, via Terneuzen en Zelzate naar Evergem en Gent in het zuiden. Het verbindt delen van Zeeland en gebieden aan beide zijden van de landsgrens. Er liggen veel kansen om ontwikkelingen aan te jagen die voor heel Zeeland van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan de verduurzaming van de industrie. Deze regio biedt dus veel potentie, maar is ook kwetsbaar. De gemeenten in de regio behoren op het gebied van brede welvaart al langer tot de laagst scorende van Nederland. Daarom is er in deze Regio Deal volle aandacht voor de verbetering van de kwaliteit van leven. Dit zijn niet alleen investeringen in de woon- en leefkwaliteit van de inwoners. Er is in deze Regio Deal ook aandacht voor het vestigingsklimaat, onderwijs, innovatie, cultuur en bereikbaarheid.

Na bekendmaking van het Rijk over toekenning van de Regio Deal is de regio aan de slag gegaan met de uitwerking. Het resultaat is een pakket aan samenhangende projecten in het North Sea Port District, met verwachte positieve effecten op het gebied zelf, maar ook Zeeland breed.

Kunst en cultuur uniek onderdeel binnen de Regio Deal

Uniek in deze Regio Deal is het aandeel voor cultuurversterking. De Cultural Board Zeeland heeft zich vanaf het begin ingezet om kunst en cultuur onderdeel uit te laten maken van de Regio Deal. Want, zo stelt de board, door vernieuwing van het cultureel landschap en –klimaat wordt talent aangetrokken. Broedplaatsen voor makers, kunst- en cultuuronderwijs voor talenten en het regionaal fonds als springplank voor nieuwe ideeën helpen daarbij.

Zie ook: nieuwsbericht

Meer weten over de Regio Deal en de sleutelopgaven waar de overheden en samenwerkingspartners aan werken? Klik dan op de volgende link voor het investeringsprogramma