Kunst en cultuur onderdeel van het denkkader van bedrijfsleven

 

Op maandag 2 oktober kwamen bestuurders, bedrijfsleiders en ambtenaren uit Zeeland en Vlaanderen samen tijdens de Zeeuwse Oesterontmoeting. Centraal thema van deze editie was de Kracht van het Water. Ook cultuur kwam aan bod. Franky Devos, lid van de Cultural Board Zeeland, gaf op inspirerende wijze een lezing over de relatie tussen cultuur en water. Maar wat is die relatie eigenlijk? Franky zegt daarover: “Kunstenaars kunnen een rol spelen om te laten zien wat de impact is, om bij te dragen aan bewustwording.”

De kracht van kunst en cultuur voor verbeelding van impact en oplossingen

Tijdens de Oesterontmoeting stond water als verbinder tussen Vlaanderen en Zeeland centraal. Naast de impact op of de rol voor economie en landbouw op water, werd ook aandacht besteed aan cultuur.

Franky Devos, algemeen coördinator van het Gentse kunstencentrum VIERNULVIER en lid van Cultural Board Zeeland gaf een aantal inspirerende voorbeelden. Zoals de foto’s van de Amerikaanse kunstenaar Chris Jordan die de maaginhoud fotografeert van albatrossen op het eiland Midway op 3000 km van de bewoonde wereld. Het volume plastiek is onthutsend. De Nederlander Berdnaut Smilde creëert wolken in historische gebouwen. De performers van The Yes Man kopiëren websites van multinationals en worden zo uitgenodigd voor congressen. In Den Haag organiseerden ze een internationale persconferentie waar Shell zich – helaas fake – excuseerde voor de schade die ze veroorzaakten aan de rivieren en visgronden door oliewinning in de Nigerdelta.

Kunstenaars en designers zetten ook aan tot oplossingen: het Belgische ontwerperscollectief maken eenvoudige 3D-geprinte keramische waterfilters, Theresa Dankovich maakte een boek met papieren filters die per pagina 100 liter water kunnen filteren. Of hoe kunstenaars het debat over water aanvuren, publiek bewustzijn stimuleren, maar ook bijdragen aan innovatieve doorbraken.

Het verhaal van Franky Devos laat zien wat de kracht van kunst en cultuur is voor het verbeelden van impact, oplossingen en bewustwording. Een duurzame verbinding tussen de wereld van het bedrijfsleven en de wereld van kunst- en cultuur biedt daarom ook veel kansen en mogelijkheden. De Cultural Board Zeeland draagt bij aan het verbinden van beide werelden, door hierover te adviseren op het hoogst bestuurlijke niveau en ontwikkelingen aan te jagen.