Netwerkdag voor de kunstwereld van Gent en Zeeland op 26 april groot succes!

 

In november vorig jaar ontstond de idee om de kunstwereld van Gent en Zeeland samen te brengen. Om duurzame relaties op te bouwen en projecten grenzeloos samen te brengen of nieuwe ideeen een stapje verder te brengen. De Cultural Board Zeeland, gemeente Terneuzen en Stad Gent hebben daar werk van gemaakt en op woensdag 26 april was het zover: een volle bus kunst- en cultuurorganisaties en kunstenaars vertrok uit Gent en uit Terneuzen voor een reis langs enkele hotspots in Zeeuws-Vlaanderen.

De eerste stop was bij het filmresort Bruutsterdam in Clinge. Een unieke makersplek op de grens van Zeeland en Vlaanderen. Daarna gingen de bussen naar Terneuzen voor een lunch in het markante stadhuis en de rondleiding door de binnenstad. Tijdens dit bezoek hoorden we meer over de toekomst van de binnenstad en ontwikkelzones. Een van die ontwikkelzones is het Cultuurkwartier. Tot slot reisden we naar Sas van Gent voor een bezoek aan het Industrieel Museum Zeeland. Eva Langerak vertelde in de tussentijd meer over haar project EEN FABRIEK. Dit is een project om kunst en cultuur als creatieve industrie (vandaar de naam ‘een fabriek’) naast de bestaande traditionele industrie te organiseren, zodat de unieke kanten van een geïndustrialiseerde omgeving op creatieve en bijzondere manier getoond kan worden.

We kijken allemaal terug op een geslaagde en inspirerende dag. Er zijn veel nieuwe allianties gesloten en ideeën opgedaan. Ideeën door en voor kunstenaars en instellingen onderling, maar bijvoorbeeld ook voor de kandidatuur van Stad Gent voor Culturele Hoofdstad 2030, de regiodeal NSPD, alles kwam voorbij. Het is nu belangrijk dat beide werelden de inspiratie vasthouden en dat de initiatiefnemers die naar een next level brengen. We houden u via onze site uiteraard op de hoogte!

Meer weten over de bezochte projecten? Kijk dan op de site van:

Bruutsterdam

EEN FABRIEK

Industrieel Museum Zeeland

Filmpje over de Toekomst binnenstad Terneuzen