3de editie van de Zeeuwse Cultuurdag druk bezocht!

 

Donderdag 8 februari was de derde editie van de Zeeuwse Cultuurdag. Het centrale thema was “economie ontmoet cultuur” en werd vanwege het onderwerp ondersteund door de Economic Board Zeeland. Het thema leeft, want met zo’n 100 gasten zat de zaal vol!

Er was een mix van vertegenwoordigers van het onderwijs, van de kunst- en cultuurinstellingen, bestuurders en beleidsadviseurs van de overheden en autonome kunstenaars. En, zoals de commissaris van de koning de heer Polman mooi verwoordde in zijn welkomspeech, zat de zaal ook vol met ondernemers. Want als je als kunstenaar je eigen broek moet ophouden, dan vraagt dat een behoorlijke dosis ondernemerschap en risico’s nemen.

Opvallend was het grote aantal jonge kunstenaars. Zij kijken met een frisse blik de wereld in en weten goed te benoemen wat Zeeland nodig heeft om talent aan te trekken en te houden. Gezamenlijke projecten of nieuwe samenwerkingen die zijn genoemd als helpend bij de zoektocht naar jong talent zijn bijvoorbeeld:

  • Het organiseren van een lichtfestival op het water, inclusief film- en animatieprojecties
  • Een digitaal platform creëren, of een ruimte waar jong talent elkaar gemakkelijk kan vinden
  • Creatief onderwijs op bachelorniveau voor jongeren
  • Openbaar vervoer en een goede bereikbaarheid tussen Gent/Vlaanderen en heel Zeeland zijn nodig om elkaar te bezoeken en fysiek kennis te maken
  • Vertel het verhaal van Zeeland
  • Combineer evenementen (dus bijvoorbeeld een sportevenement met kunstactiviteiten combineren of meer samenhang creëren tussen alle bestaande evenementen in Zeeland)

De Cultural Board Zeeland vindt het belangrijk deze nieuwe generatie artistieken actief te betrekken. Want of het nu gaat over een goed makersklimaat of een kunstvakopleiding in Zeeland, de ervaringen en inzichten van jongeren zijn onmisbaar. Tegelijkertijd kwam ook de behoefte aan leiderschap naar voren. En dan niet het soort leiderschap vanuit de overheid, maar juist van inspirators uit de sector zelf. Denk aan kunstenaars met Zeeuwse roots zoals Marinus Boezem, Dani Ploeger of Renzo Martens.

Voorzitter van de Economic Board Zeeland Marinus Schroevers gaf in zijn keynote treffend de kracht van de creatieve industrie voor de uitdagingen van het bedrijfsleven aan. Marijn van der Poll sloot daarop aan met zijn verhaal over hoe in de Brainport regio geïnspireerde individuen, ontwerpers-ondernemers-academici en andersdenkenden het bloeiende ecosysteem voortbrachten dat we vandaag de dag kennen.

Kortom, het was een dag vol aansprekende verhalen en uitwisseling van ideeën!