Cultuur in Covid-Tijd

Door corona waren onder meer theaters, musea en monumenten lange tijd dicht. Dat had grote gevolgen voor culturele instellingen en voor mensen die in de culturele en creatieve sector werken. Ondanks de maatregelen, ontstonden er prachtige culturele initiatieven in deze periode.

Om makers, instellingen en ondernemingen in de culturele en creatieve sector te ondersteunen, heeft het kabinet in 2020 en 2021 specifiek voor deze sector in totaal ruim € 1,7 miljard euro vrijgemaakt via onder meer subsidies. Op deze pagina vindt u een overzicht van culturele initiatieven in Zeeland in coronatijd.

 

Een virtueel orkest van Zeeuwse muzikanten samen met Muziekschool Zeeland

Tijdens de eerste lockdown werd het nummer ‘Blijf Binnen’ gecomponeerd en opgenomen door Zeeuwse bekende en onbekende muzikanten. Zij vormden samen the Young Zeeland Orchestra.  Muziekschool Zeeland deed een oproep voor heel muzikaal Zeeland: meedoen in de clip van ‘Blijf binnen’.

Het arrangement heeft René Geelhoed samen met Albert John Vervorst geschreven. Uiteindelijk zijn er 64 muzikanten druk bezig geweest met het instuderen van het nummer en samen heeft dit virtuele orkest mooi werk geleverd. Violen, blazers, harp, zangers, zangeressen en nog veel meer. Iedereen kon meedoen. Leuk feitje: dit orkest heeft elkaar daarvoor nooit ontmoet, gesproken of horen spelen.

Bekijk video

 

Geef Muziek Cadeau Digitaal Muziekschool Zeeland samen met Zorggroep Ter Weel

Het project ‘Geef muziek cadeau’ zorgde voor verbinding tussen ouderen en kinderen in de coronatijd doordat ze muzikale cadeaus aan elkaar gaven. De coronamaatregelen raakten iedereen, maar in het bijzonder ouderen. Isolement en vereenzaming lagen op de loer. Muziekschool Zeeland blies samen met Zorggroep Ter Weel het succesvolle project opnieuw leven in, via de digitale weg.

Bekijk video

 

Kunstbezorgd.nl door CBK Zeeland

Musea waren dicht, net als de kunstuitleen en de meeste galeries. Daarom heeft het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) Zeeland in coronatijd de site Kunstbezorgd.nl in het leven geroepen. Voor 100 euro kreeg je een werk van een Zeeuwse kunstenaar in de bus.

Open website